Pesma, parfem i sećanje

“…no sweet perfume ever tortured me more than this…“ 

Jedna od onih- omiljena i omražena u istom trenutku. Voleo sam ih oboje – i nju i “pustinjsku ružu’‘. I dalje ih volim, ali na drugačiji način. Promenio sam se, sazreo, dobio i od života i od ljubavi sve što sam tražio, ali kad god čujem uvodne taktove Stingovog remek-dela, setim se nje- moje pustinjske ruže. Setim se boje njenog glasa, osmeha, moje sobe i parfema koji me je opčinjenog vodio kroz dane naše ljubavi.

Igrom slučaja, upoznah je na terasi studentskog doma. Nisam od onih koji veruju u ljubav na prvi pogled, ali nekoliko njih je bilo sasvim dovoljno za mene. Ponudih je cigaretom i započeh razgovor. Poput dima, uvlačila se u mene sve dublje i dublje, kao reka nikotina strujala mojim krvotokom i ubrzo shvatih da ću uskoro postati zavistan od meni najtežeg poroka- ljubavi. Provodio sam dane i noći gledajući te crne oči, pitajući se da li sanjam. Ne, nisam sanjao, iako bi, po mene, bilo bolje da jesam.

Prelako sam joj dozvolio da ode, da me napusti. Mlad, zaljubljen, ljubavlju vođen, nisam razmišljao o tome da mojoj ruži treba dosta vode, puno slobode, mnogo pažnje, razumevanja i vremena. Počela je da vene, mojim greškama da se povlači u sebe, a svojim postupcima da se polako udaljava od mene, sve dok nije konačno otišla.

Ona jeste, ali trag parfema u mom sećanju odlučno ostaje.  I ovi stihovi,  koji su tu da me podsete. Ipak, bez obzira na sve, uvek je se rado setim. Ljubavi odavno nema, ali sećanje na, pre svega, bezbrižne dane koje mi je pružila, učini da ih barem na tren osetim iznova, osetim njene poljupce, njene prste u mojoj kosi i vrelih dodira u hladnim noćima.

I sada, dok pišem ove redove i unosim se u stihove kako bih evocirao uspomene, shvatih da je tako moralo biti. Moja pustinjska ruža, jedina od svoje vrste, jednostavno nije mogla biti samo moja.

Sting – Desert Rose

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s