Biti ili ne biti?

Šekspirovski. Hamletovski. Pitanje koje nas suštinski određuje.

Ponedeljak, još jedan u nizu. Ponedeljak, još jedan koji ništa neće promeniti. Dvadesete, tmuran dan i zloslutne misli. Hoće li se ikada išta promeniti? Danas se čini da neće.  Sutra već hoće, nadam se. Ili sledeće nedelje. Godine. Tako mora biti, to je prirodan sled događaja, tako i drugi tvrde. Nada je ta koja nas održava u životu.

Decembar bi trebalo proglasiti mesecom nade. I praznih obećanja, svakako. Bolje sutra neće početi prvim Januarom, niti bilo kojim drugim datumom. Bolje sutra će početi tog trenutka kada počnete da stvarate ne obazirujući se na vreme. Jer vreme je prolazno i ima ga sve manje.

Često razmišljam o tome. I ne samo ja, već većina ljudi koje poznajem, bez obzira na godine. Svi se nadaju uspehu, na sebi svojstven način. Streme ka uspehu, čineći ili ne čineći stvari koje bi ubrzale ili usporile očekivani ishod. Ali retko ko prihvata neuspeh. Posle neuspeha ljudi često modifikuju  zacrtani pravac, a nakon nekoliko neuspeha odustaju od njega, ne shvatajući da zapravo tim odustanjem gube sebe. Svakodnevnica ostaje bez boja, stvara se crno-beli svet.

Kako uspeti? Jednostavno je, potrebno je samo krenuti.

Ka neuspehu. Da, tako zbore pobednici. Ići ka neuspehu, iznova i iznova.  Jer se drugačije ne može uspeti. Pasti, uzdići se, pogledati napred i nastaviti  hrabro do sledećeg neuspeha. Izaći kao pobednik iz mnogobrojnih duela sa neuspehom donosi konačan uspeh. Mnogi govore i o šansama. O propuštenim, u većini slučajeva.

A šta ako te šanse ne bude? Ili šta ako se pruži samo jednom u životu? Hoćemo li je videti i biti kadri da je iskoristimo? Ili cemo se mimoići sa njom, pustiti je u nepovrat? Biti ili ne biti? Pitanja koja nam se sama postavljaju i odgovori koji nas formiraju kao ličnost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s